Fatmir Đeka: Više ulcinjskih Albanaca u njujorškoj nego u ulcinjskoj policiji

March 19, 2015   | news

Fatmir-Gjeka-UlqinNe postoji ni jedan ozbiljniji razlog za nezadovoljstvo saradnjom sa državnim organima Crne Gore i nije mi jasno otkud špekulacije dijela javnosti da smo, kao opštinska vlast, u bilo kakvom problemu kada je ta gotovo svakodnevna radna, ali i konsultativna komunikacija u pitanju, kaže u razgovoru za Pobjedu Fatmir Đeka, predsjednik ulcinjske opštine i lider Demokratske partije.

“Moje dosadašnje iskustvo sa pozicije na kojoj sam potvrđuje činjenicu da su nam širom otvorena vrata kabineta i predsjednika Vlade i svih ministarstava, ali i ostalih državnih ustanova i institucija i u tom pogledu apsolutno sam zadovoljan. Zahvaljujući takvoj komunikaciji prilično efikasno rješavamo mnoge tekuće probleme, a primjeri su brojni. Recimo kada smo tokom prošle godine bili u najtežoj finansijskoj krizi u posljednjih 25 godina, uzrokovanoj obavezom plaćanja na osnovu izvršnih sudskih presuda, pa nam je račun bio blokiran gotovo dva mjeseca, Vlada nam je odobrila mogućnost kreditnog zaduženja kod Atlas banke i na taj način smo izbjegli faktički bankro”,kazao je Đeka.

Kako je naglasio, otvorena podrška premijera i cijele Vlade u tom procesu od su izuzetnog je značaja.

“Posebno imajući u vidu potrebu i tog oblika motivisanosti potencijalnih investitora jer zbog takve saradnje dva nivoa vlasti neuporedivo se lakše i brže uklanjaju mnoge ne samo administrativne, nego i izvjesne psihološke prepreke. Ono, međutim, što moramo energičnije, bez otezanja učiniti, odnosi se na cjelovitije rješavanje položaja Albanaca u Crnoj Gori, u skladu sa principima afirmativne akcije”, ističe dalje Đeka.

Prema njegovim riječima, partija na čijem je čelu ima obavezu da javno insistira na neodložnoj primjeni deklarativno opšteprihvaćenih načela o punoj ravnopravnosti u svim segmentima.

“Počev od zastupljenosti ne samo u političkim organima i tijelima nego i u pravosuđu, prosvjeti i obrazovanju, bezbjednosnim i drugim službama, kao i policiji. U tom smislu sa vladajućim partijama na državnom nivou nastojaćemo da što prije otklonimo sve prepreke koje su se u prethodnom periodu pojavljivale na tom putu. Jer, neke stvari su zbilja apsurdne. Primjera radi, prema našim podacima više je ulcinjskih Albanaca u njujorškoj policiji, nego što ih ima u policiji u Ulcinju. Zalažemo se da se proporcionalno nacionalnoj strukturi i mladići Albanci u većem broju obrazuju u Policijskoj akademiji, kao i da se principi afirmativne akcije dosljedno primjenjuju i u sudovima i u tužilaštvima. Na tome ćemo insistirati i nadam se da ćemo iz demokratskog dijaloga izaći sa jedinstveno definisanim i jasnim stavovima i po svim ostalim otvorenim pitanjima”, uvjeren je Đeka.

Izvor: PortalAnalitika