Dežurni i realni optimisti Ulcinja

May 5, 2012   | Ngjarjet - Events

U opštinskoj vlasti s optimizmom tvrde da je praktično sve spremno da predstojeća sezona bude uspješnija od lanjske, koja je bila veoma dobra. Predsjednik opštine Nazif Cungu kaže da će pred sezonu Ulcinj dobiti novi most na Port Mileni pa će gužve prema Velikoj plaži i Adi biti znatno manje, regionalni vodovod stići će i u Ulcinj, što znači da ne bi trebalo da bude uobičajenih problema u vodosnabdjevanju, biće završena jedna dionica puta od graničnog prijelaza Sukobin prema Ulcinju, izgrađena nova sanitarna deponija, u izgledu je i kredit od gotovo 900 hiljada eura za nabavku vozila za odvoz smeća, a biće postavljeni i kolektori za prečišćavanje voda na kanalu Port Mileni… On navodi i da su najave s emitivnih tržišta dobre, te da zavidan broj turista treba očekivati već za prvomajske praznike, što potvrđuju i iz Ulcinjske rivijere, još uvijek najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u gradu. „Buking za naredno ljeto je odličan, a iz agencija s kojima sarađujemo imamo povećano interesovanje ne samo za proširenje zakupljenih kapaciteta, već i za produžetak vremena korišćenja”, navode iz tog preduzeća i ističu da će njemački naturisti stići na Adu već početkom maja. No, pretjerani optimizam ne gaje privatni hotelijeri i ugostitelji. „Buking je na nivou prošle godine”, kaže vlasnik hotela Dolcino Hasan Karamanaga, dok direktor agencije Bonitaturs Munib Abazović očekuje da će tek narednih dana biti postignuti neki konkretniji dogovori s inostranim agencijama.

Ali, malo je toga novog što gosti ovog ljeta mogu vidjeti u Ulcinju. Nema novih hotela, neke atraktivnije ponude, pa ni novih parking mjesta, iako je saobraćajna gužva, uz buku, jedan od najvećih problema u gradu. Kako će građani pokušavati da što više zarade, veliki će izazov biti suzbijanje dilera i prodavaca na ulicama, posebno neplaćanja boravišne takse, pa će veliki teret biti na nedovoljno snažnim inspekcijskim organima države i opštine. U opštinskoj vlasti najviše se žale na ogromne dugove koje su im ostavili prethodnici. Prema njihovim riječima, ta cifra se kreće oko 20 miliona eura. „Nedavno su nam na naplatu došla potraživanja Severine, koja je krajem aprila 2009. godine održala koncert u ovom gardu”, rekao je Cungu. No, svakako je nainteresantnije da Ulcinj već mjesecima ima – dva direktora Turističke organizacije!? Tako je smijenjeni direktor Ali Redža predstavljao Ulcinj na sajmu turizma u Budvi, dok je novi direktor Minir Karamanaga sa Cunguom bio u Prištini. Čini se da će ova lakrdija još dugo trajati, jer se čeka na njen sudski epilog.

Da se otvorena pitanja veoma teško rješavaju pokazuje problem šezdesetak radnika hotela Otrant. Naime, novi zakupci tog hotela ne bi htjeli da imaju nikakvih obaveza prema zapošljenima, koji traže da im se isplati devet zaostalih plata i reguliše njihov status. Kako navode u sindikalanoj organizaciji, radnici će blokirati kapiju hotela, čije je otvaranje najavljeno za 27. april. Inače, tim objektom donedavno je gazdovala ruska kompanija Barkli Montenegro, koja je hotel kupila 2004. godine. Prvi direktor tog objekta bila je, inače, Natalija Panina, kojoj se u odsustvu sudi za slučaj Zavala. Prodaja Otranta bila je školski primjer korupcije i organizovanog kriminala, pa su radnici podigli krivične prijave protiv dva člana Tenderske komisije, bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i bivšeg direktora Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića. „Bivši gazda hotela je lično pred radnicima izjavio da je za hotel dao mnogo više od 2,5 miliona eura, za koliko je zvanično objavljeno da je hotel prodat”, kaže član sindikata Otranta Amir Resulbegović i poziva specijalnu tužiteljku za organizovani kriminal Đurđinu Ivanović da reaguje po njihovoj tužbi. „U suprotnom, smatraćemo da su poruke „prijavi korupciju”, koje vidimo na svakom koraku, maska i velika farsa”, ističe on.

 

Efekti navedenih projekata ubrzo će se pokazati, a otvorenih pitanja je mnogo, posebno oko funkcionisanja saobraćaja na izlasku sa novog mosta prema Velikoj plaži i Adi. Jer, tek se moraju izgraditi pristupni putevi, a vremena je malo. Pitanje je, takođe, koliko će 6,5 kilometara puta, od ukupno 24 kilometra do granice sa Albanijom, uspjeti da rastereti promet na putu kojim u Ulcinj stiže tri četvrtine turista. Veliki je problem i zadržavanje na granici, jer ono tokom ljeta u prosjeku traje tri do četiri sata. Zato je u Ulcinju bilo nužno oformiti Radnu grupu za izradu strategije destinacijskog menadžmenta. Jer, turizam se događa na lokalnom nivou i dobrom vizijom i aktivnostima bi se ta privredna grana mnogo brže trebala pokrenuti. Za početak, moglo se krenuti u realizaciju projekta objedinjavanja kapaciteta u malim hotelima, vilama i apartmanima. Samo dobrom i ciljanom promocijom, te prije svega kvalitetnim aktivnostima u destinaciji, promijeniće se percepcija Ulcinja kao isključivo ljetnjeg odredišta. Dok se to ne desi, svaka sezona u toj opštini će se odvijati u pojačanoj nervozi, jer će svi pokušavati da što više zarade kako bi bar malo opuštenije čekali zimu i otplaćivali kredite bankama.

Mustafa CANKA

Monitor.co.me

YouTube Preview Image

2